Paasvuur


Helaas wordt er in 2021 geen Paasvuur georganiseerd.

Van oudsher branden met Pasen de paasvuren in het noorden en oosten van Nederland. Dit soort (meestal) openbare en sociale houtvuren maakt deel uit van het stelsel van ‘jaarvuren’ in Europa. In heel Europa worden op hoogtijdagen in diverse seizoenen vuren gebrand, die naar het tijdstip van ontsteken hun naam kregen. Veelal had het een “heidense”achtergrond en ging het over het verjagen van de duisternis en de boze geesten.
Elk jaar verzorgt Geesterens Belang de bouw van een paasvuur aan de Esweg in Geesteren. Inwoners van Geesteren (en omgeving) kunnen op twee zaterdagen voorafgaand aan Pasen van 13.00 uur tot 16.00 uur kosteloos snoeiafval brengen. Leden van Geesterens Belang helpen met het opbouwen, waarbij de shovel zorgt voor een mooie bult, de Paosboke. Het is dan ook vaak een drukte van belang, auto’s tractoren, vrachtwagen en mensen te voet, bij regen, zonneschijn, wind en sneeuw. Kortom, een mooie traditie die behouden moet blijven.


Op Eerste Paasdag vertrekt, rond 20.00-20.30 uur, muziekvereniging Amicitia gevolgd door belangstellenden naar de locatie van het paasvuur aan de Esweg. Na een muzikale intermezzo en een woord van dank van de voorzitter van Geesterens Belang steken leden van Geesterens Belang het paasvuur aan en kunnen groot en klein genieten van een mooi vuur. Eind jaren negentig werd het paasvuur nog aangestoken door kinderen van de basisschool, maar door gewijzigde en aangescherpte regelgeving is dat helaas niet meer toegestaan.