Paasvuur


De organisatie van het paasvuur stond dit jaar voor een nieuwe uitdaging. In eerste instantie was er door de gemeente aangegeven dat traditionele paasvuren met inacht neming van de gebruikelijke regels zonder Aerius berekening zouden kunnen doorgaan maar de gemeente is daarin teruggefloten door de provincie. Inmiddels is de Aerius berekening gedaan en staan alle lichten op groen om het paasvuur door te laten gaan.

Het paasvuur wordt ook dit jaar weer gebouwd aan de Esweg door Geesterens Belang. Voor inwoners van Geesteren is dan ook mogelijk om op zaterdag 1 en zaterdag  8 April snoeihout aan te leveren voor het paasvuur. Tussen 13.00 en 16.00 zijn er mensen en materieel aanwezig om u hierbij te helpen.

Op eerste paasdag, zondag 9 April vertrekt men om 20.15 uur olv muziekvereniging Amicitia in optocht vanaf Cafe Baan naar het paasvuur , alwaar deze ontstoken wordt.

 

 

Van oudsher branden met Pasen de paasvuren in het noorden en oosten van Nederland. Dit soort (meestal) openbare en sociale houtvuren maakt deel uit van het stelsel van ‘jaarvuren’ in Europa. In heel Europa worden op hoogtijdagen in diverse seizoenen vuren gebrand, die naar het tijdstip van ontsteken hun naam kregen. Veelal had het een “heidense”achtergrond en ging het over het verjagen van de duisternis en de boze geesten.
Elk jaar verzorgt Geesterens Belang de bouw van een paasvuur aan de Esweg in Geesteren. Inwoners van Geesteren kunnen op twee zaterdagen voorafgaand aan Pasen kosteloos snoeiafval brengen. Leden van Geesterens Belang helpen met het opbouwen, waarbij de shovel zorgt voor een mooie bult, de Paosboke. Het is dan ook vaak een drukte van belang, auto’s tractoren, vrachtwagens en mensen te voet, bij regen, zonneschijn, wind en sneeuw. Kortom, een mooie traditie die behouden moet blijven.