Biljartvereniging Baan


Biljartvereniging Baan is opgericht in 1969, door Reint Harkink, Jan Beltman, Gerrit Nijhof, Jan Klein Twennaar en Wim Baan.

In 2019 vierden we het 50-jarig jubileum met een groot feest, waarbij ook de partners van de leden waren uitgenodigd.

Vanaf de oprichting is Café-Restaurant Baan de thuisbasis van onze vereniging waar de biljarts gratis beschikbaar worden gesteld. Door toename van het ledental, nu 68 leden, was in 2019 één biljart niet meer toereikend, Hans en Jacqueline Tuenter hebben daarom een tweede, verplaatsbaar, biljart in de tussenzaal bijgeplaatst. Dit betekent ook dat de vereniging verder kan groeien.

Het nadenken hoe je de bal goed moet raken en inzicht in de loop der ballen maakt het biljarten tot een uitdagende sport. Bij de biljartsport staan gezelligheid en sportiviteit voorop, een natje en een bitterbal zorgen mede voor een gezellige avond waarbij veel gepraat wordt met je tegenstanders en je teamleden. De uitwedstrijden in de naburige dorpen verlopen altijd in een competitieve maar ontspannen sfeer.

Anno 2020 spelen we met 12 teams in de libre competitie in 13 klassen en 1 team in de driebanden competitie die bestaat uit 7 klassen. We zijn aangesloten bij LOGO (Biljartbond Lochem Goor), internetsite ( https://www.bblogo.nl ) deze biljartbond heeft samen ruim 1000 leden. Intussen is de regio wel wat uitgebreid. De grenzen zijn nu globaal Goor, Markelo, Holten, Harfsen, Laren, Lochem, Ruurlo, Borculo, Rietmolen, Hengevelde, Bentelo,

Een team bestaat uit minimaal 4 leden, in een competitiepoule zitten meestal 10, 11 of 12 teams. We spelen de eerste helft van het seizoen van september tot begin december en de tweede helft van januari tot begin april. Tegen alle teams wordt 2 keer gespeeld, één keer thuis en één keer uit.

Alle wedstrijden en individuele prestaties worden verwerkt op een internetsite ( www.biljartpoint.nl ). Hier worden dan ook voor ieder lid het gemiddelde en de te maken caramboles bijgehouden. Des te hoger het gemiddelde, hoe meer caramboles je moet scoren om de wedstrijd te winnen. Daarom is biljarten ook een eerlijke sport, eenieder moet presteren naar zijn eigen kunnen, een zwakkere speler kan winnen van een sterkere omdat hij minder caramboles hoeft te maken. Op de laatste wedstrijdavond, wanneer het kampioensteam bekend is, gaan alle teams naar de winnaars om die te feliciteren en wordt de prijs uitgereikt, een klein geldbedrag dat naar de clubkas gaat.

In Geesteren is de Biljartvereniging vooral bekend vanwege het Kersttoernooi. De laatste jaren doen er ca. 130 personen mee aan dit toernooi. De deelnemers wonen in Geesteren of hebben een band met Geesteren, het is het gezellige jaarlijkse hoogtepunt voor onze leden en vrienden.

Geïnteresseerden en nieuwe leden zijn altijd welkom en kunnen informatie inwinnen bij Café-Restaurant Baan of mail naar BvBaanGeesterenGld@outlook.com De meeste ochtenden en middagen zijn de biljarts vrij en kan er geoefend worden of vriendschappelijk gespeeld.

In de voor- en najaar vakanties, als de competitie stilligt, zijn er vaak toernooien zoals libre, bandstoten en driebanden, het seizoen wordt afgesloten met het persoonlijke clubkampioenschapstoernooi, dit is altijd een gezellige afsluiting van het seizoen. Komt u eens langs op de wedstrijdavonden om de gezellige sfeer te proeven.

Het Bestuur